Op dit punt in het leven van je kind, zal het leren beheersen van de taal zijn grootste prestatie van het jaar zijn. Je tweejarige vindt het prachtig om alles te herhalen wat hij hoort. Wanneer je kijkt naar het geheel, is het indrukwekkend hoe snel je kind nieuwe woorden leert. Iedere keer dat je een verhaal voorleest of een (kinder)liedje zingt, leert je kind de taal beter beheersen. Hij leert taal ook waarderen. Voor het leren van taal is tweerichtingsverkeer nodig. Je kind moet je niet alleen horen praten en zingen, maar hij moet van je ook de gelegenheid krijgen om tegen je te praten. Luister naar wat hij te zeggen heeft en laat hem boekjes aan je 'voorlezen'.
Moedig je kind aan om over zijn dag te praten tijdens de maaltijd. De maaltijd dient een moment te zijn waarop het gezin samenkomt, over hun dag praat en luistert naar wat de andere gezinsleden te zeggen hebben. Stel je peuter, zelfs als hij nog niet zo goed kan praten, vragen en geef hem gelegenheid om te antwoorden. Heb het niet over geld, gedragsproblemen of andere problemen tijdens de maaltijd. Als je kind de maaltijd als stressvol ervaart, zal hij niet willen eten. Wacht simpelweg totdat je klaar bent met eten voordat je eventuele problemen bespreekt. De maaltijd is ook een heel mooi moment om je kind dingen te leren. Praat met je kind over de verschillende typen eten en over de kleur en vorm van het eten op zijn bord. Vraag hem of het warm of koud is, fruit of groente, groen of geel, etc.
Als je peuter de hele dag 'nee' tegen je zegt, ben je niet de enige die dit moet ondergaan. Hoe minder je zelf 'nee' tegen je kind zegt, hoe minder hij het naar je terug zal schreeuwen. Ontdek manieren om je kind te laten doen wat je wilt zonder dat je 'nee' zegt. Beoordeel de omgeving van je kind. Verwijder alle voorwerpen die duidelijk verleidelijk zullen zijn voor je kind en voorkom hiermee dat je 'nee' tegen hem moet zeggen. Houd je regels en verwachtingen redelijk, eenvoudig en begrijpelijk. Negeer minder belangrijke kwesties zo vaak mogelijk. Soms maak je het alleen maar erger als je een kind die zich misdraagt aandacht geeft. Als hij ziet dat je geen aandacht schenkt aan zijn negatieve gedrag, zal hij waarschijnlijk stoppen. Denk eraan om je kind complimentjes te geven voor goed gedrag.
Jonge kinderen willen tv kijken, maar dit is nergens voor nodig. Als je je kind televisie laat kijken, zorg er dan voor dat hij dit maximaal een twee uur doet. Er bestaan een aantal opvoedkundige televisieseries die zijn bedoeld voor jonge kinderen. Kijk de programma's samen met je kind en bespreek wat jullie zien. Denk eraan dat hoe meer tijd je kind doorbrengt achter de tv, hoe minder tijd hij actief aan het leren is.
Ontwikkeling: Fysiek
- Houdt ervan om te dansen.
- Kan goed rennen.
- Kan springen.
- Kan een paar seconden op één voet staan.
- Kan helpen beslag te maken.
- Kan ballen in grote bakken/dozen gooien.
- Probeert ballen te vangen.
- Zou tegen een bal kunnen slaan met een (golf)zwaai.
Ontwikkeling: Cognitief
- Raakt snel gefrustreerd.
- Probeer in volle zinnen te spreken.
- Kan torens bouwen.
- Herkent mogelijk sommige letters en nummers.
- Zegt wat er op plaatjes staat in boeken.
- Herinnert zich een aantal dingen die je zegt voor 'later'.
Ontwikkeling: Emotioneel
- Kan beter spelen met andere kinderen.
- Vindt het nog steeds niet zo leuk om met anderen te delen.
- Kan bang zijn in het donker.
- Houdt ervan om het middelpunt van de aandacht te zijn.
Geschikt speelgoed
- Knutselmateriaal.
- Play-doh.
- Boekjes.
- Ballen.
- Buitenspeelgoed.
- Speelgoed waar je op kunt rijden.
- Poppen.
- Auto's, vrachtwagens en treinen.
- Sorteer en -telspeelgoed.
- ABC-speelgoed.
- Doe-alsofspeelgoed.
- Verkleedkleren.